Włącz tryb amerykański.
[O2] Kodowanie - dużo fajnych opisów z zdjęciami i filmikami
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Zamieszczone przez marbabMaciek_H, wedlug przepisow nie musi tyl byc oswietlony :?:Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
http://www.termowizja.bielsko.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maciek_HU znajomego w firmie z pomocą vcds 908.1 i mojej etykiety do sterownika uruchomiłem światełka p.mgielne jako dzienne i ustawiłem moc na 50% (ale może jeszcze zmniejsze) i jest dość duża różnica między trybem dziennym a normalną pracą p.mgielnych. W pozycji "0" nic się nie świeci, na "AUTO" p.mgielne na 50% a jak wiade do tunelu no to włączają się lampki na desce rozdzielczej i św. mijania. Dodatkowo w trybie świateł dziennych swieca sie tez pozycyjne i nie wiem jak to wyłaczyc.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
No więc wyłączyłem opcję "światła mijania jako dzienne" a włączyłem p.mgłowe jako dzienne. Nie miało to wpływu na światła pozycyjne. A to czy dzienne świecą się na "AUTO" czy na "0" (tzn którą opcję zaznaczę w kodowaniu) to też nia ma znaczenia dla pozycyjnych.Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
Komentarz
-
-
Udało się w ASO Skoda wyłączyć tylne światła i tablicę rejestracyjną :lol: . Przednia "pozycja" pozostała.Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26Maciek_H, w którym ASO tego dokonali?
[ Dodano: Czw 04 Mar, 10 21:53 ]
Ten kto może, niech sobie sprawdzi: w adaptacji instrumentów -17, jest opcja "staging" - odpowiada podobno (wg rumuńskiego forum octavii) za ruch wskazówek do końca i z powrotem podczas zapłonu silnika jak w Superbie. Mnie nie udało się tego jeszcze uruchomić ale to chyba z powodu, że na innym kanale miałem zaznaczoną opcję: "new coding - disabled". Przez weekend coś znów pokombinuje to napisze o jakichś ciekawostkach w Octavii po FL (Scout ma te same sterowniki co "zwykła FL").Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
Komentarz
-
-
Znalazłem dziś "chwilę" czasu aby pobawić się swoją FL-ką. Udało mi się włączyć tryb amerykański, czyli światła dzienne gasną po zaciągnięciu ręcznego. Ustawiłem oddzielne otwieranie drzwi, wyłączyłem ruch tylnej wycieraczki przy włączaniu wstecznego biegu, włączyłem dodatkowy ruch tylnej wycieraczki po spryskaniu szyby. Pobawiłem się przyciemnianiem świateł dziennych i stwierdziłem, że nie widzę różnicy w świeceniu żarówek 21W w oryginalnych dziennych przy 92% (fabrycznie) i 100%. Na koniec ustawiłem sobie testowanie zegarów (bajer z "latającymi" wskazówkami). Dziękuję Maciek_H, za wrzucenie na forum opisu Bajtów z kontrolera elektryki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maciek_HSŁUCHAJCIE, ale jajca!. Przypadkiem trafiłem na rumuńskie forum Octavii i znalazłem następne udokumentowane bity w najnowszych sterownikach centralnej elektryki 1K0 937 087. Akurat nie mam w chwili obecnej kabelka żeby to posprawdzać :cry: .
(...)
LC,26,6,Cornering - kiedy jest wybrana odwrotnie ??
(...)
Ostatnio dostałem do ręki O2 FL na której poćwiczyłem większość z załączonych opcji. Poza tym później miałem dostęp przez 3h bez ograniczeń SUPERB2, w której udało mi się bezproblemowo uruchomić przeciwmgielne jako dzienne :-)
Natomiast poćwiczyłem też inne "chwyty" i udało mi się dojść do kilku rzeczy. Po pierwsze powyższe kodowanie:
Kod:LC,26,6,Cornering - kiedy jest wybrana odwrotnie ??
podobny bit to:
Kod:LC,21,6,wycieraczki w pozycji odwrotnej ??
Natomiast rzecz, której nie rozumiem to (i to już mój opis, bo w pliku tego nie ma):
Kod:LC,26,7,Świeci się wszystko (dzienne) we wszystkch pozycjach włącznika
A dlaczego piszę, że eksperytmentowałem? Bo właściciel wyraził zgodę na włączanie i/lub wyłączanie WSZYSTKICH bitów w sterowniku elektryki i sprawdzanie "co się stanie jeśli..." :-) Auto wyszło bez szwanku jednak opcja, której szukałem nie znalazłem. A mianowicie tak naprawdę celem było WYŁĄCZENIE obrysówek (postojowe przód + cały tył) przy włączonych przeciwmgielnych jako dziennych. Jak teraz dopiero przeczytałem można tylko tył wyłączyć - niestety staliśmy przodem do mojej furki i obserwowałem w odbiciu czy postojowe przód zgasną :-) :-) pewnie udało mi się tył wyłączyć (przypadkiem), ale nie wiem jak :-) Ze względu na czas, eksperyment był przeprowadzony w sposób taki, że zmieniałem kodowanie od razu w dwóch a czasem nawet trzech bajtach równocześnie - dla oszczędności czasu. Testowanie bit po bicie to KUUUUPA czasu potrzebna :-) i najlepiej jakieś lusterka na przód i tył, żeby widzieć co się dzieje z lampami.
Tak więc dodatkowy apel dla mających sporo czasu - chętnie pożyczę od kogoś na kilka/kilkanaście godzin O2FL w celu odnalezienia opcji drugiego światła przeciwmgielnego oraz jakichś innych ciekawych opcji - a przede wszystkim COMING HOME - LEAVING HOME w aucie gdzie nie ma czujnika zmierzchu i włącznika AUTO.
:szeroki_usmiech
Poza tym niech ktoś zrobi mapę adaptacji w O2FL (dla modułów 09 i 17), bo nigdy nie pomyślałem, żeby to zrobić w FL'ce, a tam może być kupa innych rzeczy do włączenia - tylko ręcznie mi się nie chce latać po kanałach też jak dojdę co jest co, to się pochwalę.
Maciek_H, należy Ci się flaszka - jak się spotkamy, to osobiście wytłumaczę dlaczego :-) :-) :-) wybieram się w tygodniu do Bielska - daj znać czy i kiedy będziesz miał czas na spotkanie :-)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
lilo, zobacz tu, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...13322934875ce0 , pokombinuj moze sie uda
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckPoza tym niech ktoś zrobi mapę adaptacji w O2FL (dla modułów 09 i 17), bo nigdy nie pomyślałem, żeby to zrobić w FL'ce, a tam może być kupa innych rzeczy do włączenia - tylko ręcznie mi się nie chce latać po kanałach też jak dojdę co jest co, to się pochwalę.
Jeszcze został mi TPM. Bajt 26, zaznaczyć bit 2. Można też zmienić siłę asystenta hamowania (podobno jest wtedy jak w O2 RS FL i Golf VI GTI):
03-ABS
Brake Assist maksymalny
10 Adaptacja> Channel 9> wartość 0 (domyślnie) -> wartość 2
Może by ktoś z O2 RS po lifcie wypowiedział się co ma w kanale 9?Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoAndys napisał/a:
shado napisał/a:
Jak włączyć te latające wskazówki?
Tak, jak opisał to Maciek_H, w instrumentach trzeba wejść w adaptację i znaleźć kanał - staging.
No to zrozumiałem, ale który kanał? :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Komentarz